Mit sajátíthatunk el a mesék által: 10(+1) parancsolat


Kora gyerekkorunkból sok tanulságot őrizhetünk a mesékből, amely szerves részeként épül be a jellemünkbe. Íme egy kis összeállítás dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus Mesepszichológia c. könyvéből amit felnőttként is tudatosíthatunk.


blog-mit_tanulnak_a_mesekbol.jpg

 

  1. Lássam meg és fogadjam el a csodákat, varázslatot.
  2. Merjek elindulni.  Ha ott van a zsebemben a hamuban sült pogácsa és az atyai-anyai áldás, semmi vész nem érhet. A többi majd kialakul útközben.

  3. Keressem meg a saját utam, és azon haladjak. e siessek. Mindig vannak rövidítések, kényelmesebb megoldások de ezek zsákutcák soha ne térjek le a jó útról.
  4. Segítsek, ha olyan társakkal találkozom, aki a segítségemet kérik.  Sőt, észre is vehetem őket, és magam  ajánlhatom fel a segítségemet. Tudjak segítséget kérni is, amikor szükségem van rá, és legyek képes elfogadni a felajánlott segítséget.
  5. A jóság, az őszinteség az adott pillanatban nem mindig éri meg. Én azonban az a mesehős szeretnék lenni, aki felkapaszkodik az égig érő fa tetejére. És oda csak így lehet.
  6. Tiszteljem az ellenségeimet, és csak szemtől szembe küzdjünk egymással, egyenlő esélyekkel. Fogadjam el a vereséget. Én sem vagyok legyőzhetetlen
  7. Küzdjek meg azért, ami nekem fontos. Ne adjam fel, ha elveszítek egy csatát.
  8. Kimutathatom az érzéseimet : örömömet, bánatomat, fájdalmamat, csalódottságomat. Így sebezhető leszek, ugyanakkor sebezhetetlen. 
  9. Ne ítéljek, ítélkezzek felszínesen. A gebe gyakran egy elvarázsolt csodaparipa.
  10. Ne féljek a veszteségektől és a kudarcoktól, mivel ezek  az önmagam felé vezető utazás részei. Legyek hálás ezekért is, mert sokkal többet tanulok belőlük, mint a sikereimből.

(11. A sárkányok néha megszelídülnek!)

 A mese optimista életfilozófiája és a mesei varázslat olyan belső hitet, önbizalmat alapoz meg, amely segít abban, hogy a mindennapi nehézségek és problémák közepette a megoldás keresésében gondolkodjunk. Érdemes!
A mese egy biztonságos értékrendszer kialakítását segíti elő: tiszteletre, szeretetre, kitartásra, önmagunk iránti hűségre nevel. A józan valóságérzék és a kreatív fantázia kombinációja olyan erőt ad, ami felnőttként segít álmaink megvalósításában, az akadályok leküzdésében, céljaink elérésében – és olyan hitet, mint amilyen az embert egy másik kontinensre, vagy éppen a holdra juttatta. Vagy ami, ahhoz kell, hogy higgyünk abban, hogy igenis jobbá tudjuk tenni a világot. 

 

Forrás: Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia